Mreža Smart Day s temom Pametni sustavi u kontrolingu, održali smo u Kinu Europa, dvorani Mueller, u suorganizaciji s tvrtkom Poslovna inteligencija.

Digitalizacija se događa u svim aspektima života i poslovanja te nam diktira nove načine djelovanja. Tako se i u području analize podataka odnosno pri kreiranju kvalitetnih informacija pojavljuju novi trendovi: otkrivanje novih znanja iz velikih podatakaintuitivna vizualizacija, upotreba prediktivne analitike u svakodnevnom poslovanju, real-time analiza podataka i mnogi drugi.

Koji su to trendovi koje kontroling treba pratiti kako bi svojoj kompaniji osigurao prednost u tržišnoj utakmici? Na koji način upotrijebiti raspoložive pametne sustave koji uz znanje i iskustvo ljudi postaju glavni resurs pri donošenju odluka? Može li kontroling preuzeti ulogu inovatora u kompaniji i iz do sada neiskorištenih informacija pronaći nove poslovne prilike?

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Slađana Krpić održala je uvodno predavanje kojim je sudionicima MSD-a približila tijek digitalne transformacije u kontrolingu, preko Excel tablica do integriranih podataka, alata za automatizaciju procesa planiranja i performance management sustava pa sve do napredne analitike koja podrazumijeva integraciju sve više nestrukturiranih podataka iz različitih izvora. Ukazala je i na trendove u kontrolingu u 2017. (Data discovery, Prediktivna analitika, Master Data Management, Self sevice BI…) – glavni naglasak: “Kontroling je nositelj promjena u poduzeću”.

Nakon prezentacije uslijedio je okrugli stol ‘Pametni sustavi u kontrolingu’. Moderatorica je bila Lidija Karaga iz Poslovne Inteligencije, a panelisti Elvedina Kežman, Head of Corporate Controlling, JGL; Maja Vodopija, Head of Planning and Control u Mercury Processing Services International; Mladen Meter, Controlling and Finance Consultant, Poslovna učinkovitost d.o.o; i Anja Kurobasa, Direktor razvoja korporativnih financijskih sustava, Atlantic Grupa.

Panelisti su se osvrnuli na trendove u kontrolingu, standardima vizualizacije te kompetencijama kontrolera, objasnili su procese implementacije rješenja u svojim tvrtkama i funkcioniranje odjela koji se bave kontrolingom, podjelili svoja iskustva upravljanja matičnim podacima i kvaliteti podataka.

Mladen Meter je istaknuo: “Poslovna praksa u inozemstvu vezana za kontroling izgleda puno naprednije nego kod nas. Razvoj kontrolinga je određen razvojem gospodarstva u okvirima kojeg se razvija, ali potreba za kontrolingom postoji i u doba prosperiteta kao i u neprosperitetnom razdoblju.”

Meter dodaje “Postoji više koncepata kompetencija kontrolera i da je razvijen model koji svrstava kompetencije u 4 skupine (stručne, osobne, socijalne i konceptualno kognitivne), za kontrolera je važno da poznaje IT alate, međutim za svaku ulogu kontrolera u poduzeću različit je stupanj važnosti pojedinih kompetencija. Teško je uvjeriti management koja je vrijednost vizualizacije i potrebu investiranja u alate za vizualizacije koja će prenjeti jasnu prouku i istaknuti bitne stvari. Kontroling mora na jasan način komunicirati informaciju bitnu za management i donošenje dobrih odluka. Management mora vidjeti vizualizacije kao sredstvo za donošenje odluke ali nažalost to još uvijek nije tako.”

“Izazovi su u sferi matičnih podataka – implementacijom platforme za planiranje ujedno smo i pokrenuli i implementaciju privremenog alata s kojim uparujemo matične podatke te razmišljamo o implementaciji pravog MDM alata i tu se susrećemo sa izazovima, težimo uspostavljanju standarda koji će odrediti minimum pravila o tome kako se podacima upravlja.” kaže Anja Kurobasa. “Vizualizacija podataka je bitna zbog toga što standardizira izgled izvještaja i način na koji se podaci prezentiraju. U Atlanticu se trudimo da vizualizacija bude u skladu sa standardima i da se zna kako izvještaj treba izgledati i u kojem formatu. Što se tiče novih trendova Atlantic je ove godine ozbiljnije kročio na područje Big Data, Watsona, te se razmišlja o pilotima, svjesni da je potrebno vrijeme da se te nove tehnologije implementiraju barem na nekom slučaju ili nekom segmentu kompanije.”

“Kako je kroz godine tvrtka mijenjala scope i vlasnika, sustav se još uvijek koristi i prilagođen je za novu kompaniju. To govori koliko je sustav napravljen dobro, modularno i fleksibilano, a isto se dogodilo i početkom ove godine kada je tvrtka promjenila vlasnika i naziv u Mercury Processing Services International. Bitno je da sustav bude prilagođen za poslovne okolnosti ali mora biti i fleksibilan i podoban promjenama.” – ističe Maja Vodopija. “Kontroling bez podrške IT-a u većem ili manjem opsegu ne može funkcionirati iako se ne bi složila sa tvrdnjama da je kontroling jak koliko je jak IT, te dvije funkcije moraju biti u sinergiji. Na području Big data, napravili smo puno ali još uvijek imamo puno posla pa tako i mi ozbiljno razmišljamo o Big Data, to uključuje implementaciju nekog od alata ali do tada mi živimo Big Data, pratimo razne medije kako bi došli do podataka.”

Elvedina Kežman kaže:”Prilikom implementacije rješenja htjeli smo dobiti vrlo brzo konkretne mjerljive rezultate implementacije. Iz pozicije kontrolinga i managementa implementacija rješenja u JGL najviše je doprinjela sustavu planiranja, gdje smo osjetili najveće benefite i koristi. Sustav poslovnog planiranja je povezan sve ključne procese poslovnog planiranja, planiranje prodaje, marketinga i proizvodnje te je stvoren lanac koji osigurava adekvatnu i brzu isporuku proizvoda na tržište. U JGL-u smo educirani o tome na koji način najkvalitetnije prezentirati poslovne podatke ali još uvijek ne koristimo vizualizaciju pomoću alata, pored osnovnih znanja o tome kako prezentirati više se fokusiramo na to kako izreći poantu, a to je dio razvoja komunikacijskih vještina i soft skillovima.”

Podijeli:

 

Vezane objave