Europska komisija dodijelila dva ugovora za 12 satelita (po 6 satelita) za ukupno 1,47 milijardi eura, ThalesAleniaSpaceu (Italija) i Airbusu Defense & Space (Njemačka)

Novi sateliti bit će druga generacija europske konstelacije satelita za geopozicioniranje Galileo. Cilj druge generacije satlita Galileo je zadržati konkurentnost europskog satelitskog sustava geopozicioniranja s konkurentnim sustavima te zadržavanje europske autonomije u toj strateškoj djelatnosti.

Prvi sateliti druge generacije Galilea bit će postavljeni u orbitu do kraja 2024. godine, Sa svojim novim mogućnostima oslanjajući se na visoke inovativne tehnologije (digitalno konfigurabilne antene, veze među satelitima, nove tehnologije atomskih satova, upotreba potpuno električnih pogonskih sustava), ti će sateliti poboljšati točnost Galilea, kao i mogućnosti i prilagodljivost njegovog signala, što će biti ključno za nadolazeće digitalno desetljeće, kao i veću sigurnost i vojnu upotrebu.

Sa satelitskim navigacijskim sustavom Galileo, Europa upravlja najmodernijim sustavom za pozicioniranje, mjerenje vremena i navigaciju koji je u svijetu prepoznat kao najučinkovitiji te vrste. U radu od 2016. godine, Galileo pruža signalne usluge za 2 milijarde korisnika širom svijeta. Sada je u orbiti 26 satelita, a dva dodatna satelita trebaju biti lansirana u trećem kvartalu ove godine.

U svibnju 2018. godine Europska komisija je pokrenula natječajni postupak za nabavu prve serije od 12 satelita druge generacije. Natječajnu proceduru vodila je Europska svemirska agencija (ESA). Nakon 2 mjeseca detaljne tehničke i financijske procjene industrijskih ponuda, ESA je preporučila Europskoj komisiji da ugovore sklopi s ThalesAleniaSpaceom i Airbusom Defense & Space koji su dostavili najbolje tehničke i financijske ponude. (foto ESA)

Podijeli:

 

Vezane objave