Hrvatska akademska i istraživačka mreža Carnet dobila je 997.310.200 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj te 350.000.000,00 kuna iz Europskog socijalnog fonda. Što je 1,3 milijarde kuna bespovratnih sredstava za II. Fazu programa e-Škole Razvoj sustava digitalno zrelih škola.

Sredstva su namijenjena za izgradnju lokalnih mreža u školama, opremanje škola i učionica, nabavu prijenosnih računala za nastavnike i učitelje, brojne i kontinuirane edukacije za nastavnike, ravnatelje i administrativne djelatnike o načinima primjene računalne opreme u svakodnevnom radu, razvoj digitalnih materijala i sadržaja koji se koriste u nastavi kao i razvoj e-usluga za nastavne i poslovne procese u školama.

Program e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće započeo je u ožujku 2015. godine pilot-projektom u kojemu je sudjelovalo 10 posto hrvatskih osnovnih i srednjih škola (151 škola), a rezultirao je povećanjem razine njihove digitalne zrelosti za najmanje jednu razinu.

Na temelju iskustava i rezultata pilota Carnet je u rujnu 2018. godine krenuo s provedbom druge faze programa pod nazivom e-Škole: kojim će se kraja 2022. godine digitalno transformirati nastavni i poslovni procesi u svim školama u Republici Hrvatskoj financiranima iz državnoga proračuna.

U okviru druge faze programa e-Škole do sada su projektirane lokalne mreže u 1056 škola, a izvedeno je 767 od ukupno 1483 lokacija. Uskoro završava nabava za aktivnu mrežnu opremu koja će omogućiti stavljanje lokalnih mreža u funkciju.

Prošle godine isporučeno je 26 350 prijenosnih računala u 1200 škola, a tijekom jeseni Carnet će isporučiti još njih 26.755.

Objavljeni su i novi digitalni obrazovni sadržaji, njih 31 za 15 nastavnih predmeta za peti i šesti razred osnovne škole te prvi, treći i četvrti razred opće gimnazije.

Sa svrhom pružanja maksimalne podrške školama osnovani su mobilni timovi koje čine CARNET-ovi stručnjaci. Timovi su raspoređeni regionalno po čvorištima u Hrvatskoj (Zagreb, Osijek, Rijeka i Split) te obilaze lokacije škola i pružaju podršku za korištenje mreže i računalne opreme.

Podijeli:

 

Vezane objave