Opensignal je primijetio da su korisnici pametnih telefona u Švicarskoj imaju lošiju snagu signala kada su spojeni na 5G mreže od korisnika u susjednim zemljama Njemačkoj, Francuskoj i Italiji. Razlog lošijeg signala Opensignal nalazi u tome što Švicarska ima posebno stroge propise o elektromagnetskim emisijama u mobilnim mrežama. Lošiji signala naravno za posljedicu ima i manje prosječne brzine preuzimanja 5G-a.

U 5G mrežama švicarski su korisnici imaju znatno nižu snagu signala od onij koji imaju korisnici u susjednim zemljama

Opensignal je usporedio prosječne vrijednosti primljene snage referentnog signala sinkronizacije (Synchronization Signal reference signal received power SS RSRP), odnosno jačinu 5G signala na četiri europska nacionalna tržišta: Švicarskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Italiji, između 1. siječnja 2022. i 31. ožujka 2022. godine. Primijetili su da Švicarska je imala lošiju snagu signala od ostalih zemalja, u prosjeku -105,9 dBm (razina snage izraženu u decibelima u odnosu na 1 milivat). To je bilo znatno niže nego u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji, gdje je variralo između -101,1 i -100,5 dBm.

Jačina 5G signala u Švicarskoj je lošija u svim mjerenjima na različitim udaljenostima od odašiljača

Prosječno lošija snaga 5G signala od -105,9 dB svrstava Švicarsku po snazi signala u kategoriju slab, prema Tutelinoj kategorizaciji jačine signala. U Njemačkoj, Francuskoj i Italiji rposječna jačina 5G signala je znatno bolja i negdje u kategoriji srednjih na globalnoj razini. Zbog švicarskog elektromagnetskog polja (EMF) propisi, očekivano je niža prosječna snaga signala. Zapravo, propisi o razini snage za mobilne bazne stanice u Švicarskoj su jedni od najstrožih na svijetu, 10 puta niže nego što je Europska unija propisala svojim državama članicama.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Prema podacima Opensignala, švicarski korisnici spojeni na 5G doživjeli su snagu signala od -104,2 dBm u rasponu od 0-5 Timing Advance (manje od 400 metara). To je znatno niže od snage signala u ostale tri zemlje, gdje su se razine snage kretale između -97,7 i -97,9 dBm unutar iste udaljenosti. Jačina signala značajno se pogoršala za uređaje koji su udaljeniji od stanica u svim zemljama u analizi Opensignala. Ipak, korisnici u Švicarskoj su u prosjeku vidjeli jačinu signala 5,4 dBm lošiju nego u Njemačkoj, 6,3 dBm nižu nego u Francuskoj i 6,5 dBm nižu nego u Italiji.

Razine dopuštene snage odašiljača presudno utječe na prosječne brzine preuzimanja

Loš 5G signal manja brzina preuzimanja

Uspoređujući prosječne brzine preuzimanja 5G, iz Opensignala su uočili  vezu između različite kategorije jačine signala i iskustvo koje su 5G korisnici imali u različitim zemljama. Loša snaga signala povezana je s padom prosječne brzine preuzimanja 5G u analiziranim zemljama.

U slučaju Švicarske, pad je 41,6% u prosječnim brzinama preuzimanja 5G između izvrsnog signala (iznad -85 dBm) do slabog (-115 dBm do -105 dBm) — s 306,4 na 179 Mb/s. Korisnici u drugim zemljama također su doživjeli značajan pad prosječne brzine preuzimanja 5G, između izvrsne i slabe jačine signala. Na primjer, Njemačka je zabilježila pad od 55,9% između ove dvije kategorije jačine signala, Francuska — 44,4%, dok Italija — 46,6%.

54,2% očitanja snage odašiljača u Švicarcima u mjerenju Opensignala bilo je u kategoriji slab ili lošije od toga

U analizi Opensignala, u Švicarskoj je više korisnika imalo niže razine 5G signala nego korisnici u drugim zemljama. Gledajući distribuciju očitanja 5G po kategorijama jačine signala, Švicarska je bila jedina zemlja s više od 50% očitanja sa slabim ili lošijim signalom — u usporedbi s 38,3% u Njemačkoj, 39,7% u Francuskoj i 39,2% u Italiji. Nasuprot tome, Švicarska je bila jedino zemlja s manje od 20% očitanja izvrsne ili dobre snage signala. Podijeli:

 

 

Vezane objave