Galaxy A Quantum - Prvi 5G pametni telefon s kvantnim generatorom

Gorden Knezović petak, 17. srpnja 2020. u 14:00

QRANGE projekt ID Quantique objavio je da je njegov najnoviji generator kvantnih slučajnih brojeva (Quantum Random Number Generator, QRNG) čip integriran u Galaxy A Quantum, prilagođeno izdanje Samsung Galaxy A71 5G pametnog telefona, koje je SK Telecom komercijalizirao radi zaštite najvrednijih svojih kupaca informacija. Taj generator slučajnih brojeva služi za osiguranje komunikacija na telekomunikacijskim mrežama, jer je dokazano da ti generatori održavaju tu sigurnost na najvišoj mogućoj razini.

QRANGE projekt Quantum pokrenut je s ciljem razvoja QRNG tehnologije koju do sada ima nekoliko komercijalnih aplikacija QRNG. Skoro dvije godine nakon što je projekt započeo, ID Quantique, partner QRANGE-a, postigao je glavni cilj u komercijalizaciji hardverski kvantno zasnovanih tehnologija.

Galaxy A71 5G – Galaxy A Quantum, prvi je QRNG 5G pametni telefon u svijetu.

ID Quantique prva je tvrtka koja je razvila QRNG 2001. godine. Sada je njegov novi Quantis QRNG čip (IDQ250C2) prvi uređaj dizajniran i proizveden posebno za mobilne slušalice. 

Galaxy A Quantum omogućuje korisnicima da iskuse prednosti kvantnih sigurnosnih tehnologija u svom svakodnevnom životu. QRNG čipovi omogućuju vlasnicima pametnih telefona upotrebu odabranih usluga na siguran način generiranjem slučajnih brojeva koji se ne mogu hakirati. (G. K. )

“Svojom kompaktnom veličinom i niskom potrošnjom energije, naš najnoviji Quantis QRNG čip može se ugraditi u bilo koji pametni telefon, rubnu mrežnu infrastrukturu i IoT uređaje, kako bi se osigurala pouzdana provjera autentičnosti i šifriranje osjetljivih podataka”, tvrdi izvršni direktor i suosnivač ID Quantiquea Grégoire Ribordy, dodajući kako korištenje generatora kvantnih slučajnih brojeva u edge computingu osigurava bežične i IoT ekosustave te su prvi korak u izgradnji kvantnog računalstva. 

Mreza 8-9 / 2020 kolovoz-rujan 2020.