Virtualizacija mreže donosi ključne prednosti samostalnog 5G-a

Testiranje mrežnog rezanja BT Groupa, Ericssona i Qualcomm Technologies potvrđuje da 5G SA donosi nove usluge za potrošače i poslovne korisnike. Slično testiranje napravili su i A1, Nokia i Microsoft

Gorden Knezović utorak, 20. veljače 2024. u 07:35

Najveći britanski telekom operater BTGroup u svojoj je istraživačkoj ustanovi Adastral Park u istočnoj Engleskoj demonstrirao potrošačke i poslovne aplikacije omogućene rezanjem mreže (network slicing). Rezanje mreže jedna je od ključnih tehnologija, uz korištenje visokih frekvencija (mmWave), koju obećava samostalni 5G (5G stand alone). Za end to end demonstraciju povezanosti dinamičnih particija na jednoj mrežnoj infrastrukturi korištena je 5G SA mreža koja radi na Ericssonovoj opremi (5G Core i Radio Access Network) te uređaji s Qualcomm procesorima (Snapdragon 8 Gen 2 za Galaxy Mobile Platform). Dinamične particije bile su korištene za specifične slučajeve upotrebe, tehnički je potvrđeno da se optimalne performanse mogu održavati za aktivnosti koje zahtijevaju veliku propusnost, uključujući mobilno igranje i videokonferencije čak i tijekom vršnog vremena korištenja mreže. Iz BT-a su testiranje rezanja mreže nazvali "značajnom prekretnicom" prema pokretanju vlastite samostalne 5G mreže.

📷 3GPP
3GPP

 

Rezanje mreže

Rezanje mreže omogućuje se njenom softverskom virtualizacijom, omogućuje višestruke mrežne aktivnosti na istoj infrastrukturi prilagođene različitim korisnicima i aplikacijama. Na primjer, neke aplikacije zahtijevaju minimalnu latenciju, dok druge trebaju pouzdanu vezu, a treće jednostavno imaju koristi od maksimalne moguće širine frekvencijskog opsega.

Virtualizacija odnosno rezanje mreže se ističe kao ključna značajka 5G-a, ali je ostvarivo samo s 5G SA mrežama, odnosno s 5G jezgrom mreže iz koje se može dodijeliti dio mreže kao dinamička particija za specifične slučajeve upotrebe.

Adastral park 📷 BT Group
Adastral park BT Group

Zahtjevno korištenje

Tijekom ispitivanja BT je uspio uspostaviti mrežne dijelove za mrežno igranje, zahtjevne poslovne aplikacije poduzeća te poboljšanu mobilnu širokopojasnu vezu (eMBB). Korištenjem poslovnog i eMBB (poboljšane mobilne širokopojasne veze) odsječaka istovremeno BT je testiranjem potvrdio mogućnost istovremenog korištenje 4K video streaminga, koji zahtijeva stabilnu vezu bez prekida, i zahtjevno poslovno korištenje mreže preko Samsunga S23 Ultra s Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 čipsetom. U rezanoj mreži demonstracija mrežnog igranja imala je veću propusnost od preporučenih 25 Mb/s pri 1080p rezoluciji video streaminga na Nvidijinom GeForce Now servisu za igranje, a u drugom dijelu rezane mreže igranja na Fortniteu koristeći Samsung S23 Ultra.

📷 Nokia
Nokia

I Nokia usvojila rezanje mreže

Testiranje rezanja mreže napravio je i drugi veliki europski proizvođač telekomunikacijske opreme finska Nokia, Njeni su partneri bili A1 i Microsoft. U testiranju bili A1 u čijoj su se mreži prenosio video feedove u stvarnom vremenu s nekoliko mobilnih uređaja. Ti su feedovi koristili rubnu cloud infrastrukturu Microsoft Azurea i prenosili su se preko neovisnog mrežnog odsječka koji je postavila Nokia. Korištenje namjenskog mrežnog odsječka omogućilo je A1 da izolira svoj javni internetski i poslovni promet dok je ključni poslovni promet ostao lokalan. Nakon pokusa izvršni direktor A1 Marcus Grausam je ustvrdio kako će im takvo inovativno rješenje omogućiti isporuku sigurnih, pouzdanih i visokoučinkovitih VPN usluga za poduzeća integriranih s edgeom aplikacije u cloud computingu preko 4G/LTE i 5G mreža.