FER sudjeluju u dizajniranju procesora Rhea za europsko egzaskalarno superračunalo

Istraživači Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) pružili su značajan doprinos razvoju europske neovisnosti u računalnoj tehnologiji, uz važan poslovni potencijal

Gorden Knezović petak, 17. svibnja 2024. u 11:05

Zajedničko poduzeće za europsko računalstvo visokih performansi (European High Performance Computing Joint Undertaking - EuroHPC JU) finaliziralo je ugovor vrijedan 273 milijuna eura za nabavu JUPITER-a (Joint Undertaking Pioneer for Innovative and Transformative Exascale Research), prvog EuroHPC egzaskalarnog računala. JUPITER će se realizirati suradnjom Evidena i ParTeca, a bit će instaliran u njemačkom centru Forschungszentrum Jülich. „Mozak“ cijelog sustava bit će novi Rhea procesori opće namjene tvrtke SiPearl koji su dizajnirani u Europi, pri čemu je FER jedan od ključnih partnera SiPearla u postupku dizajna i verifikacije tih procesora.

Europska tehnologija

Zahvaljujući EuroHPC JU, Europa će imati dva egzaskalarna sustava u Njemačkoj i Francuskoj u 2024. i 2025. godini, koristeći europske tehnologije i služeći europskom istraživanju i inovacijama.

Prvo europsko egzaskalarno računalo JUPITER, superračunalna infrastruktura EuroHPC JU-a kojom će upravljati Forschungszentrum Jülich u Njemačkoj, bit će sastavljena od dvije particije: visoko skalabilnong akceleratorskog modula zasnovanog na grafičkim procesorima i modula opće namjene s procesorima s visokom memorijskom propusnosti. Modul opće namjene bit će baziran na SiPearlovom procesoru prve generacije, Rhea1. Koristeći platformu Arm Neoverse V1, Rhea1 ima posebno visoku memorijsku propusnost, izuzetne računalne performance i učinkovitost za dosad neviđeni Byte/Flop omjer. Pomoći će JUPITER-u da izvodi kompleksne simulacije i aplikacijama umjetne inteligencije da rješavaju strateške, znanstvene, industrijske i okolišne izazove s niskim ugljičnim otiskom. Takva će arhitektura omogućiti sustavu da bude dobro pripremljen za integraciju budućih tehnologija, kao što je kvantno računarstvo.

Rhea procesori koji su dizajnirani u EU i izabrani da budu ugrađeni u prvo EU egzaskalarno računalo predstavlja ogroman napredak ka europskoj neovisnosti i poslovni doprinos svih uključenih partnera.

SiPearl i FER dugo su zajedno radili na razvoju Rhea procesora, od najranijih faza dizajna unutar projekta Europske inicijative za procesor (European Processor Initaitive), i predani su i dalje nastaviti ovu uspješnu stratešku suradnju u razvoju tehnologije i u budućnosti.