Špijunski softver pronađen na telefonima pododbora za obranu EU parlamenta

Europski parlament je u srijedu zatražio od članova svog pododbora za obranu da provjere svoje telefone na špijunski softver nakon što su pronađeni tragovi hakiranja na dva uređaja

Mreža nedjelja, 25. veljače 2024. u 19:09
📷 IStock
IStock

Europski parlament je u stanju pripravnosti zbog kibernetičkih napada i stranog uplitanja uoči izbora za EU u lipnju. Članovi i osoblje pododbora za sigurnost i obranu (SEDE) dobili su napade na telefone nametljivim softverskim alatima za nadzor, objavila je institucija u internoj e-poruci. Svim zastupnicima u pododboru savjetovano je da odnesu svoje telefone IT službi te institucije kako bi ih provjerili na špijunski softver, navodi se u e-poruci u koju je Politico imao uvid.

Politico je u prosincu izvijestio da je interni pregled pokazao da kibernetička sigurnost institucije "još nije ispunila industrijske standarde" i "nije u potpunosti u skladu s razinom prijetnje" koju predstavljaju hakeri koje sponzorira država i druge skupine prijetnji.

Jedan član pododbora za sigurnost i obranu otišao je u utorak na rutinsku provjeru, koja je rezultirala otkrićem tragova špijunskog softvera na njihovom telefonu. Član je za Politico rekao da nije odmah jasno zašto su na meti hakerskog softvera.

📷 Flickr
Flickr

Zamjenica glasnogovornika parlamenta Delphine Colard rekla je u izjavi da su "tragovi pronađeni u dva uređaja" potaknuli e-poruku kojom se članovi pozivaju da provjere svoje telefone.

"U zadanom geopolitičkom kontekstu i s obzirom na prirodu dosjea koje prati Pododbor za sigurnost i obranu, posebna pozornost posvećena je uređajima članova ovog Pododbora i osoblja koje podržava njegov rad", navodi se u priopćenju.

Nova otkrića uslijedila su nakon prethodnih incidenata s drugim članovima Europskog parlamenta koji su bili napadnuti špijunskim softverom. Istraživači su 2022. godine otkrili da su telefoni članova katalonskog pokreta za neovisnost, uključujući političare iz EU-a, bili zaraženi Pegasusom i Candiruom, dvije vrste alata za hakiranje. Iste godine, grčki član Europskog parlamenta i oporbeni vođa Nikos Androulakis bio je na popisu grčkih političkih i javnih osoba za koje je utvrđeno da su napadnuti Predatorom, još jednim špijunskim alatom. Predsjednica parlamenta Roberta Metsola prethodno se također suočila s pokušajem hakiranja pomoću špijunskog softvera.

Članovi Europskog parlamenta 2022. godine osnovali su poseban istražni odbor za istraživanje tog pitanja. Istraživao je niz skandala u zemljama uključujući Španjolsku, Grčku, Mađarsku i Poljsku i rekao da su najmanje četiri vlade u EU-u zlorabile alate za hakiranje za političku korist.

Parlamentarna IT služba pokrenula je sustav za provjeru telefona zastupnika na špijunski softver u travnju prošle godine. Proveo je "stotine operacija" od početka programa, navodi se u priopćenju.