Kako su korisnici interneta prošle godine zaštitili svoje podatke

2023. godine samo je 36 % korisnika interneta u EU -u pročitalo izjave o politici privatnosti prije davanja osobnih podataka

Mreža srijeda, 10. siječnja 2024. u 00:00
📷 Eurostat
Eurostat

Više od polovice (54%) korisnika interneta odbilo je dopustiti korištenje osobnih podataka za oglašavanje, a nešto više od polovice (51%) ograničilo je ili odbilo pristup svojoj geografskoj lokaciji. Osim toga, 41% je ograničilo pristup svom profilu ili sadržaju na društvenim mrežama ili zajedničkoj mrežnoj pohrani.

Što se tiče zaštite osobnih podataka koje dijele, samo 35% je provjerilo je li web stranica na kojoj su dali svoje osobne podatke sigurna.

Kada se uzmu u obzir sve ove metode kontrole upotrebe osobnih podataka, gotovo tri četvrtine (73%) korisnika interneta u EU-u na neki je način prošle godine upravljalo pristupom svojim osobnim podacima online.

Udio korisnika interneta koji su upravljali pristupom svojim osobnim podacima u 2023. godini varirao je u zemljama EU-a. Najveći udjeli zabilježeni su u Finskoj i Nizozemskoj (obje 93%), a zatim u Češkoj (89%). Nasuprot tome, najmanji udjeli zabilježeni su u Rumunjskoj (52%), Latviji (55%) i Sloveniji (57%).