Dell Vostro 15 3580 273143027-N0645 - Noviji procesor, starija šasija

Laptopi iz serije Vostro namijenjeni su manjim tvrtkama, a dolaze u varijanti s 14 i 15,6-inčnim ekranom. Serija 3000 početna je u obitelji Vostro, a mi smo imali prilike isprobati model koji kombinira starije kućište i noviji procesor

Denis Arunović subota, 1. lipnja 2019. u 00:00
Dell Vostro 15 3580 273143027-N0645
Dell Vostro 15 3580 273143027-N0645
SPECIFIKACIJE
Ekran 15,6”, FHD, IPS
Procesor Intel Core i7-8565U, 4 jezgre + Hyper-Threading, 1,8-4,6 GHz
Memorija 1 x 8 GB DDR4 2400
Disk / SSD – / 256 GB NVMe
Masa 2,28 kg
Operacijski sustav Windows 10 Professional
Jamstvo 3 godine
Dojam Pristojan poslovni laptop starijeg dizajna. Dobar odabir ako baš trebate DVD snimač ili VGA izlaz. U suprotnom pričekajte nasljednika

Vostro 15 3580 15-inčni je poslovni laptop u kojem kuca Intelov procesor Core osme generacije. U ovoj konkretnoj konfiguraciji riječ je o štedljivom 15-vatnom modelu i7-8565U, koji korisniku nudi četiri jezgre uz podršku za HyperThreading, te radni takt od 1,8 do vrlo lijepih 4,6 GHz. Rashladni sustav laptopa natprosječno se dobro nosi s njegovim Turbo modom, pa tako u Cinebenchu R15 pod opterećenjem svih jezgri performanse padaju za manje od 10%, uz najvišu izmjerenu razinu buke od 43 dBA. Temperatura tipkovnice i općenito gornjeg dijela baze u ovom slučaju ne prelazi temperaturu od 35 °C, iako bismo voljeli da je rashladni sustav malo bolje pozicioniran unutar kućišta jer je najviša izmjerena temperatura upravo ispod lijeve strane tipkovnice. Kako je riječ o poslovnom laptopu, koji tipično neće biti pod ovako visokim opterećenjem, na performanse nemamo zamjerke.

Dell Vostro 15 3580 273143027-N0645
Dell Vostro 15 3580 273143027-N0645

Laptop ima i jednu 8-gigabajtnu pločicu memorije, uz opciju ugradnje još jedne, te 256-gigabajtni NVMe SSD skromnijih performansi. Na raspolaganju nam je kompletna radna memorija jer se za prikaz laptop oslanja na diskretnu AMD-ovu grafičku karticu Radeon 520 s vlastitih 2 GB memorije. Iako je ona brža od Intelove iz procesora, objektivno ima vrlo skromne performanse. Kako računalo dolazi s Windowsima 10 Pro, primijetili smo da se grafička oslanja na Microsoftove drivere, a Dellova aplikacija za nadogradnju drivera, primjerice, uredno je “povukla” nove drivere za Intelovu grafiku. Srećom, to je lako rješiv problem jer je unatrag nekoliko mjeseci AMD omogućio korištenje aktualnih generičkih verzija drivera na svim karticama Radeon koje se ugrađuju u laptope.

Debeli rubovi

Spomenuli smo da je riječ o modelu koji je temeljen na starijem kućištu. Zbog toga se na desnom boku laptopa nalazi DVD snimač, baš kao i VGA izlaz. Uz njega, tu nalazimo jedan USB 2.0 port te čitač micro SD kartica. Na lijevom boku nalazi se okrugli konektor za napajanje, HDMI izlaz, RJ-45 konektor za spajanje mreže, dva USB-a 3.1 Gen1 i kombinirani konektor za slušalice i mikrofon. U osnovi, ponuda konektora dosta je korektna, iako bi za današnje uvjete dobro došao i USB-C 3.1 Gen2 radi lakšeg spajanja s monitorima koji imaju integrirani hub.

Na lijevom boku su konektor za napajanje, HDMI izlaz, RJ-45 konektor, dva USB 3.1 Gen1 i konektor za slušalice
Na lijevom boku su konektor za napajanje, HDMI izlaz, RJ-45 konektor, dva USB 3.1 Gen1 i konektor za slušalice

U pogledu mrežnih kontrolera Dell nije bio široke ruke. Za WiFi brine se Qualcomm Atheros QCA9377 kontroler, koji objedinjuje BT 5.0 i 802.11ac podršku do maksimalne brzine od 433 Mb/s. Za žično umrežavanje tu je više-manje standardni Realtekov gigabitni kontroler.

Priloženi adapter za napajanje snage je 65 W i skromnih dimenzija, pa neće zauzeti mnogo mjesta u torbi. On napaja integriranu 42-vatsatnu bateriju koja je ovom laptopu sposobna osigurati prilično pristojno vrijeme autonomije – preko osam sati uredskog rada, sudeći prema rezultatu testiranja PCMarkom 8, koji bateriju troši mnogo intenzivnije (4 sata i 17 minuta u ovom testu).

Na desnom boku nalaze se čitač micro SD kartica, USB 2.0 port, VGA izlaz i DVD snimač
Na desnom boku nalaze se čitač micro SD kartica, USB 2.0 port, VGA izlaz i DVD snimač

Kompletan laptop izrađen je od crne plastike, s time da poklopac i gornji dio baze prekriva zgodna geometrijska struktura. Dimenzije mu ne idu na čast, za što je krivo starije kućište i ekran s vrlo debelim okvirima. Ekran je za bazu spojen preko jedne velike šarke, a koja je dosta čvrsta, pa laptop nije moguće otvoriti bez korištenja obje ruke. Čvrstina poklopca nije impresivna – jači pritisak prstima jasno je vidljiv s unutrašnje strane, na ekranu. U tom smislu zgodan je detalj lagano udubljeni dio baze ispod touchpada, čime je stvoren prostor za umetanje prsta radi otvaranja poklopca. Ekran je razlučivosti FHD, mat finiša, temeljen na osrednjem IPS panelu koji nudi maksimalnu svjetlinu od samo 210 cd/m2 i pokrivenost sRGB palete boja od 64%. Dodatno, kako bi se izvuklo više svjetla iz panela, tvornička kalibracija ima vrlo hladne boje (toplina bijele točke od 7.800 K). Iznad monitora ugrađena je web-kamera HD razlučivosti, koja se u praksi pokazala natprosječne mogućnosti.

Tipkovnica je pune veličine, odnosno nudi i numerički dio s desne strane. Gornji red tipki smanjenih je dimenzija, a jednako su izvedene i kursorske tipke. Enter je europskog formata, no relativno uzak. Trendovima usprkos, tipkovnica nema pozadinsko osvjetljenje. Kvalitativno, tipkovnica je izvedena korektno, iako se osjeti da je riječ o modelu iz donjeg dijela Dellove ponude. Računalo je opremljeno touchpadom pristojne veličine, koji zadovoljava Microsoftovu specifikaciju Precision touchpad. Samim time, u praksi se ponaša vrlo dobro.

Aplikacija Dell Power Manager omogućuje lako optimiziranje načina korištenja baterije i rashladnog sustava
Aplikacija Dell Power Manager omogućuje lako optimiziranje načina korištenja baterije i rashladnog sustava

Kao što smo već naglasili, računalo se isporučuje s Windowsima 10 Pro. Osim OS-a, na SSD je instaliran i McAfeejev antivirusni softver, koji je poznat po svojoj nametljivosti. Tu su još i različite Dellove aplikacije koje omogućuju konfiguraciju sustava, nadogradnju BIOS-a i drivera te ostvarivanje korisničke podrške. Posebno zanimljiva je aplikacija Dell Power Manager, koja nam omogućuje fino upravljanje načinom punjenja baterije te optimiziranje rashladnog sustava, zavisno o osobnim preferencijama.

Ukratko, riječ je o korektno izvedenom poslovnom laptopu koji za današnje pojmove ima previše veliko kućište i neimpresivan ekran debelih rubova. S druge strane, možda je baš vama bitno da laptop raspolaže DVD snimačem i VGA izlazom – značajkama koje na modernim strojevima nisu česte.

Baterija – 4:17 h

SSD
SSD
Rezultati testiranja
3DMark  
Night Raid GFX 4.788
First Strike GFX 1.618
Cinebench R20  
Multi-Core 1.399
Single-Core 433
Cinebench R15  
Multi-Core 610
Single-Core 184

Dell Vostro 15 3580 273143027-N0645

  • Solidna kvaliteta konstrukcije
  • Solidna tipkovnica
  • Dobar touchpad
  • Glasni zvučnici
  • Dobro vrijeme autonomije
  • Kvaliteta Dellove softverske podrške
  • Trogodišnje jamstvo
  • Slabiji IPS ekran niske svjetline
  • Stariji dizajn – veći gabariti
  • Poklopac ekrana mogao bi biti čvršći
  • Slabija WiFi kartica
  • Spor NVMe SSD
Cijena 6.600 kn Prikaži sve cijene Ustupio: ComTel Corp.

NAPOMENA: Ovaj tekst je izvorno objavljen u časopisu Mreža.