Četvrtina kupaca Galaxy S24 kaže da je AI ključni razlog za kupnju

Samsung je krajem veljače najavio da će njegova nova serija Galaxy S24 imati niz značajki umjetne inteligencije (artificial intelligence, AI), poput nove mogućnosti kamere i zaslona

Mreža subota, 13. travnja 2024. u 06:15

Worldpanel ComTech je u veljači počela pratiti utjecaj mogućnosti AI kao pokretača kupovine pametnih telefona na globalnim tržištima.   

Prema preliminarnim podacima istraživanja u Europi 5 (Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Italija i Španjolska), te SAD-u i Australiji (do veljače 2024.) mogućnosti AI-ja već utječe na opredjeljenje za pametne telefone s novim mogućnostima.

📷 wikimedia
wikimedia

Naime, svaki četvrti kupac Galaxy S24 rekao je da je AI ključni razlog zašto su odabrali tajj telefon (27% među australskim kupcima) u usporedbi sa 6% svih kupaca pametnih telefona. Među tom skupinom, 28% je željelo prijevod u stvarnom vremenu, 24% je željelo poboljšanja kamere, a 17% je željelo "krug za pretraživanje" (gdje je slika zaokružena za pokretanje pretraživanja weba) - sve značajke koje je Samsung snažno reklamirao prije i tijekom lansiranja Galaxy S24. 

Google je također najavio niz značajki umjetne inteligencije u svojoj najnovijoj liniji Pixela 8, sa svojom reklamom za Superbowl 2024. koja promiče Guided Frame, audio signal generiran umjetnom inteligencijom za pomoć onima koji imaju lošu vidljivost prilikom snimanja fotografija. Podaci Worldpanel ComTecha pokazuju da je to imalo utjecaja na motivaciju potrošača, pri čemu su kupci Pixela pretjerano indeksirali navodeći AI kao preferiranu značajku u odnosu na uobičajeni pametni telefon. 

Globalni lider u premium pametnim telefonima Apple za sada ne žuri s primjenom mogućnosti umjetne inteligencije u svoje nove modele.

📷 flickr
flickr

Pametni telefon bez aplikacija

I operateri moraju imati strategiju primjene mogućnosti umjetne inteligencije na uređajima, posebno pametnim telefonima. Na primjer, Deutsche Telekom je na ovogodišnjem MWC-u u Barceloni demonstrirao koncept radikalne primjene AI-ja na vlastitom brendu T Phone. Pomoćnik temeljen na umjetnoj inteligenciji u T Phone zamjenjuje sve aplikacije na pametnim telefonima tako da korisnici mogu pristupiti onome što im je potrebno putem "generativnog sučelja" putem glasa ili teksta. DT surađuje s Brain.ai i Qualcommom na razvoju takve tehnologije u Europi i SAD-u. Izvršni direktor Tim Höttges izjavio je da za 5-10 godina pametni telefoni više neće koristiti aplikacije.