Microsoft će startupu za umjetnu inteligenciju platiti 650 milijuna USD

Neobičan posao naizgled djeluje kao akvizicija, ali to u stvari nije. Pitanje je što će o tome reći regulatorna tijela zadužena za zaštitu tržišnog natjecanja u Sjedinjenim Državama.

Miroslav Wranka ponedjeljak, 25. ožujka 2024. u 06:05
Mustafa Suleyman 📷 Joi Ito (Wikipedia)
Mustafa Suleyman Joi Ito (Wikipedia)

Microsoft je pristao platiti tvrtci Inflection AI 650 milijuna američkih dolara, uglavnom za licenciranje njenog softvera za umjetnu inteligenciju.

Prije nekoliko dana zaposlili su većinu od ukupno 70 zaposlenika osoblja tog startupa, među kojima su bili suosnivači Mustafa Suleyman i Karén Simonyan

Neobičan posao naizgled djeluje kao akvizicija, ali to u stvari nije. Pitanje je što će o tome reći regulatorna tijela zadužena za zaštitu tržišnog natjecanja u Sjedinjenim Državama. 

Nakon što su ostali bez većeg dijela radne snage, u Inflectionu pokušavaju rasteretiti dio svojih računalnih kapaciteta ili pristup računalnim kapaitetima koje je moguće koristiti za zadatke poput obuke modela umjetne inteligencije. 

Zaokret prema B2B modelu

Tvrtka također traži djelomični povrat novca od svog partnera u računalstvu u oblaku CoreWeavea. Taj bi korak mogao smanjiti troškove povezane s izgradnjom modela umjetne inteligencije, budući da se Inflection prebacuje na poslovni model poduzeća, a ne potrošačkog.

Kao dio dogovora, Microsoft će platiti 620 milijuna USD za licenciranje Inflectionovih modela umjetne inteligencije i oko 30 milijuna USD za odricanje od bilo kakvih zakonskih prava povezanih s masovnim zapošljavanjem.

Dogovor će ulagačima u Inflection omogućiti skroman povrati investicije, iako do toga vjerojatno neće doći odmah, niti u razmjerima u kojima se očekivalo nakon što je startup prikupio 1,3 milijarde USD, uz procjenu tržišne vrijednosti od četiri mlrd. USD.

Inflection je debitirao s robotom za brbljanje Pi, svojevrsnim osobnim pomoćnikom koji bi trebao biti pristojniji i pouzdaniji od konkurencije.

No, Suleyman je priznao kako nisu uspjeli naći učinkovit poslovni model.

Dok startup planira novi smjer, Reid Hoffman, ulagač u rizične pothvate i član Microsoftovog odbora, ostat će u Inflectionu kao direktor i suosnivač. 

Novi izvršni direktor bit će Sean White, član uprave koji je prethodno bio glavni direktor istraživanja i razvoja u Mozilli.

Inflection će također zadržati tehnologiju koju ima u vlasništvu i usmjeriti se na opsluživanje drugih tvrtki, među kojima je i Microsoft.