Europska komisija želi uspostaviti jedinstveno online mjesto za prikaz prekograničnih dostava paketnih pošiljki koje bi tako trgovcima i potrošačima omogućilo lakšu usporedbu cijena i odabir najpovoljnije usluge.

Prema nacrtu uredbe Europske komisije poduzeća za dostavu morati će svojim nacionalnim regulatornim tijelima proslijediti razne skupove podataka čime će se regulatornim tijelima omogućiti procjena cijena i utvrđivanje tržišnih nedostataka.

Novim bi pravilima regulatorna tijela dobila ovlasti za jednostavnije i temeljitije praćenje tržišta dostave paketnih pošiljki.

Regulatorna tijela u nekoliko zemalja Europske unije nemaju pristup takvim podacima što otežava praćenje tržišnog natjecanja u dostavi paketnih pošiljki. U slučaju da predložene mjere ne budu poštovane, Europska komisija će sama regulirati cijene.

Naime, kako bi pospješila razvoj e-trgovine Europska komisija smatra kako će povezana i preglednija prekogranična dostava kupcima donijeti niže cijene u cijeloj EU a trgovcima veći promet.

Reguliranje prekogranične dostave u e-trgovini dio je strategije Europske komisije u stvaranju jedinstvenog digitalnog tržišta (Digital Single Market) Europske unije.

Ono što EK želi je da se potrošaču ne može dogoditi da na internetu pronađe proizvod kojeg treba i želi kupiti ali trgovac ne nudi dostavu u potrošačevu državu ili je cijena dostave višestruko viša nego unutar nacionalnog tržišta.

Na taj bi se način, kako su zamislili u EK, snizila cijene dostave pošiljki za građane, osobito one koji žive u ruralnim područjima kao i za mala poduzeća s ograničenom pregovaračkom moći za sklapanje dobrih poslovnih dogovora u području dostave.

S ciljem stvaranja uvjeta za praktičniju i jeftiniju prekograničnu dostavu paketnih pošiljki unutar EU članovi Europskog odbora za normizaciju CEN (European Committee for Standardisation) objavili su krajem lipnja tehničku specifikaciju TS 17073 za poštanske usluge – sučelja za prekogranične pošiljke (Technical Specification for Postal Services – Interfaces for cross-border parcels).

Dogovor o tehničkoj specifikaciji  TS 17073  postignut je uz pregovaranje predstavnika poštanskih organizacija, online trgovaca, kurirskih, ekspresnih i davatelja usluga paketa.

Krajnji cilj je preoblikovanje prekograničnih usluga isporuke pošiljki pomoću jedne jedinstvene, zajedničke oznake koja uključuje identifikacijski kod, odnosno serijski brodski kontejnerski kod (Serial Shipping Container Code SSCC) omogućiti će se interoperabilnost između svih strana u lancu isporuke pošiljki, pratiti putovanje pošiljke od pošiljatelja do potrošača i, ako je potrebno, natrag pošiljatelju za povrat potrošača.

U Ecommerce Europe (zajednici 20 nacionalnih eCommerce organizacija u EU) smatraju kako je zajednički dogovor  o tehničkoj specifikaciji pošiljki prvi korak za stvarno inoviranje prekograničnih usluga dostave pošiljaka u Europi. Ističu kako je jedan od glavnih uzroka poteškoća u dostavi pošiljki bio izostanak standardizirane specifikacije što je rezultiralo nepovoljnim tržišnim uvjetima za online trgovce. To se ogledalo u različitim bar kodovima, postupcima ponovnog označavanja, nedostatku sljedivosti pošiljki i drugim nedostatcima što poskupljuje distribuciju pošiljki posebno kada posao radi više od nekoliko logističkih operatera.

Standardizacija označavanja pošiljki omogućiti će digitalizaciju procesa distribucije, razvoj e-logistike te usredočenje sudionika u e-trgovini na problematiku carinskih prepreka, problematici geoblokiranja, olakšavanju načina plaćanja u e-trgovini, pitanjim sigurnosti online podataka, te prepreka zbog neujednačenih stopa poreza na dodanu vrijednost, naime u EU postoji čak 27 različitih stopa PDV-a.