Tri od četiri prijenosna računala prodana 2027. bit će s naprednim GenAI

Osobna računala već se nekoliko desetljeća koriste kao glavni proizvodni uređaj. Zahvaljujući procvatu generativne AI sada ulazimo u novu eru osobnih računala temeljenih na umjetnoj inteligenciji

Mreža nedjelja, 5. svibnja 2024. u 06:30

Counterpoint Reasearch procjenjuje da će se u razdoblju od 2023. do 2027. godine prodati gotovo pola milijarde prijenosnih računala s umjetnom inteligencijom, pri čemu će računala s umjetnom inteligencijom utjecati na bržu zamjenu starijih računala.

Tri kategorije

Counterpoint Reasearch na temelju različitih razina računalnih performansi, odgovarajućih slučajeva upotrebe i učinkovitosti računalnih performansi dijeli GenAI prijenosna računala u tri kategorije – AI osnovno prijenosno računalo, AI-napredno prijenosno računalo i AI-sposobno prijenosno računalo.

Prijenosna računala s osnovnom umjetnom inteligencijom, koja su već na tržištu, mogu obavljati osnovne zadatke umjetne inteligencije, ali ne i potpuno GenAI zadatke te će ih, počevši od ove godine, zamijeniti modeli koji su napredniji i sposobniji za umjetnu inteligenciju s dovoljno TOPS (tera operacija u sekundi) pokretani NPU-om (jedinica za neuronsku obradu) ili GPU-om (jedinica za grafičku obradu) za stvarno dobro obavljanje naprednih GenAI zadataka. Counterpoint predviđa da će se prodor prijenosnih računala s naprednim AI rješenjima, koja će činiti većinu segmenta prijenosnih računala s umjetnom inteligencijom, povećati u sljedeće dvije godine kako proizvođači procesora na tržištu budu nudili više  procesora s AI mogućnostima.

Očekivanja su da će prodaja prijenosnih računala s umjetnom inteligencijom prosječno godišnje rasti 59% tijekom razdoblja od 2023. do 2027. godine. Procjenjuje se da će prijenosna računala s umjetnom inteligencijom s naprednim GenAI aplikacija činiti tri od četiri prijenosna računala prodana u 2027. godini.

CopilotAI i Windows 12

Početno usvajanje GenAI-ja na osobnom računalu potaknut će Microsoft kroz svoj Copilot AI koji je duboko integriran u Microsoftova rješenja te će biti u nadolazećem Windowsu 12 zajedno s programerima aplikacija i partnerima kao što su OpenAI, Adobe i Hugging Face, koji će katalizirati GenAI i cjelokupna AI iskustva, u početku oko produktivnosti i stvaranja sadržaja na računalu. Ostaje za vidjeti kako Windows 12 pokretan umjetnom inteligencijom prikazuje put nadogradnje i mogućnosti umjetne inteligencije za postojeću instaliranu bazu uređaja koji možda ne podržavaju potrebne hardverske mogućnosti za nativno pokretanje GenAI aplikacija.