IDC predviđa ove godine globalni rast isporuka računala od dva posto

Rast će biti predvođen dolaskom računala s umjetnom inteligencijom i početkom ciklusa komercijalnog osvježavanja postojećih računala kupljenih još u vrijeme pandemije covida-19

Mreža ponedjeljak, 11. ožujka 2024. u 07:27
📷 pxhere
pxhere

Procjene su da će globalne isporuke doseći 265,4 milijuna osobnih računala u 2024. godini, što je 2% više u odnosu na prethodnu 2023. godinu, navodi se u Globalnom tromjesečnom izvješću tržišta osobnih računala Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker International Data Corporation (IDC).

Globalne isporuke osobnih računala, očekivanja, isporuke u milijunima 📷 IDC Worldwide personal Computing Device Tracker, ožujak, 2024.
Globalne isporuke osobnih računala, očekivanja, isporuke u milijunima IDC Worldwide personal Computing Device Tracker, ožujak, 2024.

Prošla je godina prošla u čišćenju zaliha pa IDC očekuje da će ova godina biti godina rasta tržišta uvođenjem računala s umjetnom inteligencijom, te da će se rast nastaviti i idućih godina pa će tržište u 2028. dostići 292,2 milijuna isporučenih računala uz prosječnu godišnju stopu rasta (CAGR) od 2,4% tijekom razdoblje 2024-2028. godine.

Rast će biti iz godine u godinu sve veći zbog usvajanja računala s umjetnom inteligencijom. Kraj ove godine bit će obilježen zamjenom osobnih računala a vrhunac zamjene bit će u 2025. godini, većina kupaca opredijeliti će se za računala s umjetnom inteligencijom zbog čega će i cijene osobnih računala porasti. Na rast tržišta uglavnom će utjecati komercijalni dio tržišta, no polako će se oporavljati i potrošački dio.